Elephone P7000 proti Umi Iron Pro: kamera

Tokratni test bo malce drugačen, saj bomo podrobneje primerjali kameri na dveh telefonih.

Gre za dva po lastnostih skoraj identična telefona. Oba s 5.5-palčnim zaslonom polne HD ločljivosti, z enako količino pomnilnika (3 GB RAMa in 16 GB notranjega spomina z možnostjo razširitve s spominsko kartico). Tudi tipalo glavne kamere je pri obeh enako in sicer Sony IMX214, enaka naj bi bila tudi zaslonka (pa ni – več o tem kasneje). Oba poganja Android Lollipop (točneje 5.0 na Elephone P7000 in 5.1 na Umi Iron Pro). Oba premoreta tudi bralnik prstnih odtisov, ki je pri obeh postavljen na zadnjo stran telefona. Največja razlika med njima je verjetno pri procesorju. Elephone poganja Mediatek MT6752 z osmimi jedri pri 1.7 GHz, Umi pa Mediatek MT6573 prav tako z osmimi jedri pri 1.3 GHz (in ne pri 1.5 GHz, kot je napačno zapisano na veliko spletnih straneh!). V obeh primerih gre za 64-bitno vezje in čeprav je razlika v gigahercih več kot 30%, pa je v praksi pri delu telefona skorajda ni zaznati.

Kot že rečeno, se bomo tokrat posvetili zgolj kameri. Tipalo pri obeh je Sonyjev IMX214. Gre za precej razširjeno in kvalitetno tipalo s 13 milijoni pik. Prvo večjo razliko med telefonoma opazimo že pri pogledu na zadnjo stran obeh. Na Umiju je ob najmanjši leči, ki sem jo zadnje čase videl na telefonih nameščena dvobarvna LED bliskavica, medtem ko Elephone premore navadno enojno.

Zaslonka na papirju je pri obeh zelo dobra in sicer f/2.0. V lastnostih testnih fotografij pri Umiju pa je zapisana za pol zaslonke slabša vrednost in sicer f/2.4. Zanimivo pri primerjavi je, da aparata na avtomatiki za isto sceno po pravilu izbirata skoraj identične čase osvetlitve, Umi pa vedno uporabi nižjo ISO vrednost, čeprav bi glede na zaslonko moral uporabiti višjo. Očitno bom moral na naslednjo primerjavo vzeti še pravi fotoaparat in z njim preveriti vrednosti. So pa to tehnične podrobnosti, ki večino uporabnikov ne zanimajo, zato se raje posvetimo fotografijam.

Še prej pa malo razlage o načinu testiranja. Vse fotografije so bile posnete v nekoliko meglenem in mrzlem januarskem vremenu brez sonca. Vsaka scena je bila posneta z istega mesta z obema telefonoma iz roke ob avtomatskih nastavitvah in s priloženo aplikacijo za fotografije. Ostrenje je bilo vedno ročno nastavljeno na isti objekt. Med obema fotografijama praviloma ni preteklo več kot par sekund, sicer pa je vreme bilo konstantno turobno in na kakšne razlike med fotografijami ni vplivalo. Naknadno niso bile obdelane, torej so vse take, kot so prišle iz aparata.

Prva fotografija je vedno iz Umi Iron Pro, naslednja pa iz Elephone P7000. Pri 100% povečavah je leva polovica Umijeva, desna pa Elephoneova!

Že pri prvi fotografiji je opaziti, da Umi Iron Pro zajame nekoliko širši kot in da so barve pri Elephone P7000 bolj žive. Umi Iron Pro zajame več podrobnosti, je pa na zajetih fotografijah videti več šuma. Elephone P7000 fotografije bolj stisne in jih kar precej “polika”, tako na zaslonu izgledajo lepše, opazi pa se tudi v velikosti zajete fotografije – Umijeve vam bodo ob isti ločljivosti zasedle od 30% pa vse do 50% več prostora na kartici!

 

Fotoaparat na nobenem telefonu ni slab, ob boljšem vremenu bi bile fotografije samo še boljše. Razlike med zajetimi fotografijami niso tako velike, da bi z lahkoto postavil enega pred drugega. Če boste izbirali med omenjenima telefonoma, bodo o izbiri najverjetneje odločale druge lastnosti.

Za lažjo primerjavo EXIF lastnosti posnetih fotografij so vse dosegljive v galeriji na naslovu https://goo.gl/photos/GkCHxUpnixFrDg88A.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja