Garancijsko popravilo kitajskega telefona

Velikokrat mojemu odgovoru, da je telefon kupljen na kitajskem sledi vprašanje v stilu: “Aha. Torej nima garancije?” Vsakokrat odgovorim, da jo ima, le pošiljanje po pošti je v primeru okvare treba vzeti v zakup.

Saj ne, da bi si tega izrecno želel, ampak po vseh kupljenih telefonih bi bilo nerealno pričakovati, da bodo vsi delovali brez napak. Vedel sem, da bo slej ko prej pri kakšnem prišlo do okvare, vprašanje je le bilo kdaj in seveda želja, da čim pozneje.424-h_main-w

In tako se je zgodilo, da sem dobil v roke pokvarjen telefon. Telefon je bil sicer funkcionalen, vendar sta se pri beli podlagi čez cel zaslon videli dve tanki navpični črti (https://goo.gl/photos/qNwb92e7Q8LXPL8F8 – posnetek je posnet ponoči in je precej slabe kakovosti, a napaka je dobro vidna), kar je bilo v tem primeru moteče predvsem pri brskanju po spletu in uporabi Facebooka. Na temni podlagi črti sploh nista bili vidni.

Po številnih prebranih mnenjih, da je “kitajska” garancija itak brez veze, da ne deluje, se ne splača in podobno, sem se odločil, da se sam prepričam, kaj je res. Tako je padla odločitev, da telefon pošljem v garancijsko popravilo, pa naj stane in traja, kolikor hoče.

V konkretnem primeru je bil telefon kupljen v spletni trgovini coolicool in po kratkem emailu z opisom napake (poslal sem jim tudi povezavo do zgornjega posnetka), so mi takoj poslali naslov njihovega servisnega centra. Torej ni bilo niti najmanjšega poskusa, da bi mi želeli recimo kot nadomestilo ponuditi kakšen kupon ali smešen znesek, kot pišejo nekateri kupci.

Potem je sledila kolobocija s Pošto Slovenije. Seveda nisem želel ponovno plačati carine, ko mi bodo vrnili telefon. Uslužbenki na pošti (Lendava) ni bilo jasno, o kakšni carini govorim ter kaj jo sprašujem in kaj moram izpolniti, le odvrnila mi je, da mi ona “že ne bo računala nobene carine”. Katere obrazce konkretno izpolniti, tam nisem izvedel. Mi je pa izračunala, da bi naj bilo poštnine za pošiljanje telefona na Kitajsko 18 evrov, kar se mi je zdelo ugodno (kasneje se je izkazalo, da je znesek krepko prenizek). Nato je sledilo iskanje informacij na spletu. Da se ne boste mučili s tem, je tu povezava z navodili – https://carinska.posta.si/Help/Export. Natisnil sem omenjena navodila in izpolnil obrazec CN 23 (beri dalje!) in se ponovno odpravil na pošto, tokrat v Mursko Soboto. Tudi tam uslužbenki ni bilo takoj jasno, kaj želim, zato sem ji pomolil pod nos njihova navodila s spleta. Po prebranem je sklenila, da že izpolnjen obrazec CN 23 ni dovolj in da moram zraven tega izpolniti še malce daljši obrazec CP 72. Seveda na nobenem obrazcu niti pod razno ni dovolj prostora za celoten kitajski naslov (CooliCool Support Center, No.116, Building P05, China South City, Pinghu Town, Longgang District, Shenzhen City, P.R China, Zip Code: 518111), ampak sem nekako uspel stlačiti vse podatke tudi na ta obrazec. Z obema obrazcema se je uslužbenka zadovoljila, sam pa sem jo opozoril na nalepko “ZAVEZANO CARINSKEMU PREGLEDU”, kot piše v navodilih. Spet je sledil njen začuden pogled, ker za to nalepko še nikoli ni slišala in seveda omenjene nalepke na pošti nimajo! Sledilo je ponovno pojasnjevanje, o kakšnem carinskem pregledu govorim, če pa želim blago poslati iz Slovenije na Kitajsko in ne obratno. Na koncu je kar na obrazec CP 72 ročno zapisala “Zavezano carinskemu pregledu”, kar mi je bilo malo sumljivo, ampak sem imel vsaj nek dokaz. Na koncu šok, ko za vse skupaj zahteva zajetnih 38 evrov! Nejevoljno plačam in se sprašujem, ali je vse skupaj smiselno. Aja, pri oddaji paketa obvezno zahtevajte številko za sledenje paketa! Brez nje boste v primeru težav težko dokazali, da ste paket res poslali! Obrazec CP 72 je izpolnjen v štirih izvodih, enega od teh vam uslužbenka mora vrniti kot dokazilo!

Že naslednji dan s carinske pošte dobim še potrdilo/carinsko deklaracijo (poslano po navadni pošti), kar dokazuje, da so paket pred izvozom res pregledali.

Številko za sledenje paketa pa informativno pošljem tudi prodajalcu.

Ker sem telefon sprva plačal preko Paypala, ki se zadnje čase hvali z brezplačnim vračilom blaga, tam preverim, kako je s tem (informacije so zbrane na https://www.paypal.com/gr/webapps/mpp/refunded-returns/general-conditions). Na moje veselje, mi odobrijo vračilo plačila poštnine (kot dokaz zahtevajo račun in številko za sledenje, zadovoljijo pa se s poskeniranim obrazcem CP 72). Maksimalni znesek vračila je sicer 30 evrov, kar pa ni dosti manj, kot sem plačal sam.

Nato sledi čakanje in spremljanje, kje in kako potuje paket – zajadrajte na http://sledenje.posta.si/ in vpišite zgoraj omenjeno številko za sledenje. A tu se malce zatakne. Zadnje obvestilo je bilo, da je paket poslan v državo naslovnico in tu se zadeva s sledenjem za našo pošto konča. Glede na informacije uslužbenke, da paket lahko potuje tudi do mesec in pol, sem nato pač čakal in pričakoval, da bodo dodatne informacije prišle, ko bo paket enkrat na Kitajskem. Vendar se tudi po enem mescu ni zgodilo nič. Zato raziskujem naprej in na tej isti strani za sledenje najdem precej skrito povezavo, ki me pripelje na stran Svetovne poštne zveze – http://www.upu.int/en/the-upu/member-countries.html, tam nato med državami poiščem Kitajsko in na strani kitajske pošte poskušam najti sledenje pošiljk. Kar pa ni tako enostavno, razen če znate brati kitajske pismenke, zato si s tem nisem mogel kaj dosti pomagati. Tudi angleška verzija iste strani ne pomaga. Sledi spet nekaj guglanja, nakar sem (ponovno) odkril stran https://www.17track.net/en – mimogrede, omenjeno stran vedno uporabljam za sledenje, ko čakam na kakšen paket, očitno pa deluje tudi v obratni smeri. Vpis številke za sledenje hitro vrže celo stran dogodkov. Le da so opisi v kitajskih pismenkah 🙂 Ampak nekdo je pomislil tudi na to in nekoliko niže obstaja povezava z napisom “Translate” in zraven kljukica. Bingo – pismenke se spremenijo v malce popačeno, a dovolj razumljivo Angleščino (izberete lahko celo Slovenščino, vendar bo le ta še bolj popačena od Angleščine – Google Translate pač).

Hitro ugotovim, da je paket že dostavljen, kar tudi preverim pri prodajalcu. Pošiljka je potrebovala v eno smer nekoliko manj, kot en mesec. Po dodatnih treh tednih čakanja (vmes sem enkrat preveril, kaj se na servisu dogaja), mi sporočijo, da so preverili napako, zamenjali telefon in da je paket že kakšen teden dni na poti nazaj k meni. V istem sporočilu dobim tudi številko za sledenje in opravičilo zaradi zamude pri pošiljanju odgovora!

Nato sledi spet čakanje.

Ko vas carinska pošta obvesti o prejeti pošiljki in od vas zahteva račun (oz. dokazilo o plačilu), na podlagi katerega vam želi cariniti pošiljko, jim pod nos porinite (v resnici v priponki pošljite) potrdilo/carinsko deklaracijo, ki ste ga prejeli s carinske pošte, ali obrazec CP 72, ki vam ga je pri oddaji pošiljke vrnila poštna uslužbenka. Omenjeno je dovolj, da vam paketa ponovno ne obdavčijo. In to je vse. Naslednji dan je poštar dostavil paket.

V mojem primeru so mi na servisu telefon zamenjali (s starega sem si prepisal IMEI številke, ki so pri prejetem drugačne), vse skupaj pa je trajalo točno tri mesce – dolgo, če si ta čas brez telefona. Večina sicer odpade na pošiljanje blaga, a zdaj lahko preverjeno trdim, da kitajska garancija deluje.

 

18 komentarjev

 • Hvala za izredno koristno deljenje izkušnje! Zdaj bom tudi jaz upal v šoping na Kitajsko.

 • Super prispevek, sedaj vem kako je, brez da bi moral izkusiti na lastni koži…Zdi se mi pa bistveno previsoka poštnina. Kolikor sem vnašal pred časom v online kalkulator pošte (ki trenutno ne dela 🙂 ), se mi zdi da so bli zneski za pol kg paket cca 20€ do kitajske… Ok prioritetno oz. kak DHL bi še razumel, da je več… Lahko da je kakšna fora, če pošleš kot paket ali kot pisemska pošiljka – to je že po sloveniji velika razlika, čeprav se da kot pisemske pošiljke poslati kar velike pakete…

  Je pa super info, da paypal povrne do 30€, se splača zapomniti.

  Mogoče bi še dodal, da ni garancija kar pri vseh kitajskih trgovinah vsaj 1 leto, kot je v Slo v navadi. Coolicool ima 12 mesecev, Dx pa recimo samo 3 mesece.

 • Glede dolžine garancije je res, da je na DX samo 3 mesce. Tudi zato se DX-a izogibam, razen za drobnarije.
  Je pa potrebno preveriti pri vsaki posamezni trgovini posebej, nekatere imajo tudi 6 mescev garancije,… in ni tako, kot pri nas, kjer mislim, da je 1 leto zakonski minimum.

  Jaz večinoma kupujem na http://www.efox-shop.com, obvezno na angleškem delu, precej redkeje na http://www.Coolicool.com. Cene so sicer podobne tudi na nemškem ali španskem efoxu, vendar se dooooosti lažje o vsem pogovarjam na angleškem efox-shopu. Pa ne samo zaradi jezika (tudi z nemščino nimam večjih problemov), ampak zaradi ljudi na drugi strani, ki so res prijazni in ustrežljivi. Na Coolicool in Antelife (v bistvu imajo vse tri omenjene trgovine istega lastnika, Coolicool in Efox-shop pa sta tudi vizualno povsem enaki trgovini, tudi akcije so na obeh v istem času enake) se je mnogo težje pogovarjati z ljudmi na drugi strani, ker včasih česa nočejo razumeti in potrebuješ včasih kakšen mail ali dva več.

  Pri poštnini pa mislim, da pošta pretirava. Če me v Lendavi na pošti ne bi zavedli z nizko ceno oz. če bi vedel, da poštnina stane 38 evrov, bi sigurno poslal preko DHL-a in pospešil zadevo za kakšen mesec.
  Verjetno je pri kateri dostavni službi poštnina cenejša od Pošte Slovenija in DHL-a, vendar je potrebno paziti, saj ima Paypal spisek dostavnih služb, ki jih morate uporabiti, če želite povrnitev stroškov.

 • Aleš Hrvatin

  Pozdravljeni. Glede pošiljanja na popravilo in kitajskih garancij imam precej izkusenj.
  Potrebno je precej iznajdljivosti in seveda znanje angleškega jezika.
  Ne vem od kje vam postnina 38€.
  Vedno sem plačal od 6-10€ poštnine.
  Coolicool pa celo povrne stroške poštnine v obliki kupona.
  Do sedaj sem imel same dobre izkušnje z njimi.Sam pa kupavam na efoxu in coolicooli.Ko plačujete preko paypala ugotoviš, da je to v bistvu isto podjetje.
  Glede posiljanja preko DHL ja in drugih hitrih dostavnih služb pa rajsi ne,na to opozarjajo tudi trgovine,ker potem je izpostavljeno kitajski carini in oni več ne odgovarjajo za izdelek.
  Z moje strani Kitajska carina deluje.
  Pri okvari mikrofona na enem telefonu so mi pri Coolicolu celo odobrili popravilo pri nas na servisu ter povrnili 23€.

 • Evo sedaj dela online kalkulator pošte… Navadno pismo s storitvijo teže 500g mednarodno pride 5,39€, priporočeno 8,39€, ti si verjetno poslal paket do 10kg, tisto je pa res 38,27€…

 • Torej so me na pošti konkretno nategnili?
  Ker sem res prosil za najugodnejšo varianto in zahteval pošiljanje kot navadno pismo, edini pogoj mi je bil številka za sledenje.
  Sem zdaj izbrskal račun in res so mi zaračunali paket, konkretno piše “Paket o. svet 2kg” 38,27 EUR (teža pa je bila 0,588 kg)

  Če zdaj gledam na https://carinska.posta.si/Help/Export sem potem jaz pravilno izpolnil obrazec CN23, ki velja za pisemske pošiljke. S tem, ko je uslužbenka od mene zahtevala še obrazec CP72, pa je očitno moje “pismo” postalo paket, ker CP72 je obrazec namenjen paketom.

 • Ful hvala za te informacije. Imam za vrniti telefon v garanciji na gearbest.com…. Lp

 • Pozdravljeni!

  Ker ravno kupujem telefon me zanima, za kakšno pošiljko se odločate – navadno ali DHL? Na vsakem paketu verjetno piše, da vsebuje telefon,tako, da tu se pri carini verjetno ne da kaj dosti mutit…
  Pri GearBest sem prebral, da je na računu polna cena in ne akcijska kot jo plačaš – ti potem carina računa davek od polne cene, ali kako?

 • S carino se res ne da kaj dosti mutit 🙂
  Večinoma v spremni dokumentaciji piše kar “Smartphone” (brez znamk in modelov) in kakšna precej nizka cena, recimo 40 USD. Seveda carina ne verjame najbolj tem dokumentom. Ponavadi potem zahtevajo račun, ne glede na to kaj piše v spremni dokumentaciji k pošiljki. Ne vem pa, kako bi ti carinili, če bi v spremni dokumentaciji bil večji znesek, kot pa na računu, ki bi jim ga ti poslal.
  Meni so že želeli cariniti po ceniku, najdenem v spletu in sem jim moral dokazovati, da sem kupil po znižani ceni in da je znižana cena bila dostopna vsem (da ni bila posledica prejšnjih nakupov). So se zadovoljili z screenshotom iz spletne strani in dokazilom o plačilu s Paypala (račun sam pa jim ni bil dovolj).

  Največ, kar lahko pri nekaterih trgovcih storiš je, da izbereš pošiljanje, kjer naj ne bi bilo carine in upaš, da je res ne bo (take pakete ponavadi prepakirajo nekje v EU). Preverjeno pa ti povem, da zna carina zaustaviti tudi take pakete, na katerih ni niti sledi kitajščine (na trackingu se pa res vidi, da prihaja iz Kitajske).

 • Pozdravljen!

  Hvala za odgovor. Kateri pa so ti trgovci, ki ponujajo pošiljanje brez carine?
  Trenutni telefon sem pred par leti kupil pri Coolicool in naročil preko DHL, kjer so mi zaračunali še 10€ za založeno carino, to je verjetno še vedno isto?

 • Coolicool, efox-shop ponujata, pa (ponavadi) vrneta vsaj del plačane carine. Oba ponujata tudi nekaj dražje in hitrejše ti. Express pošiljanje, kjer ni potrebno zavarovanje carine in naj bi prišlo mimo carine, pa iz izkušenj vem, da ni vedno tako.

  Nekateri ponujajo “zavarovanje”, pa te ob morebitni plačani carini enostavno odje…. (ali pa iščejo milijon izgovorov), tako da potem najprej plačaš dodatno “zavarovanje carine”, nato pa še carino.

  Za pošiljanje preko DHL pa še vedno velja, kar si napisal.

 • Lahko najdeš tudi trgovce, ki pošiljajo iz EU skladišča, kjer pa ni carine. No, je že všteta v ceno, ki je v teh skladiščih pač nekaj dražja

 • Uradna verzija postopka (na podlagi moje korespondence z njimi) kot ga pojasnjuje FURS se razlikuje po tem ali si Ljubljančan ali ne (beri: si privilegiran ali ne), v kolikor greš preko Pošte Slovenije.

  Če nisi Ljubljančan, greš na lokalno pošto in pravilno izpolniš dva obrazca CN23. Pripraviti moraš tri pošiljke. Prva je odprto nase naslovljeno pismo vključno z znamko. V tem pismu dobiš en potrjen izvod obrazca CN23, po tem ko Carinska pošta oz. Carina opravi carinski pregled druge pošiljke. Druga pošiljka je tista bistvena, ki jo imaš namen spraviti do Kitajske. To mora biti ponavadi priporočeno pismo, da se izogneš višjim stroškom pošiljanja paketa (kot se je zgodilo Robertu – tudi tam sta dva CN23 obrazca, saj je slednji sestavni del obrazca CP72). En CN23 obrazec gre na to priporočeno pismo. Plačaš poštnino (obvezno pridobiš številko za sledenje), vendar druge pošiljke NE zapreš. Namesto tega jo odprto vložiš v tretjo pošiljko, skupaj s prvo (nase naslovljeno pismo) in preostalim CN23 obrazcem. To zadnjo pošiljko zapreš in potem pošlješ na sledeči naslov: Pošta Slovenije d.o.o., Oddelek carinska pošta, Cesta v Mestni log 81, 1004 Ljubljana. To je namreč EDINA lokacija v Sloveniji, kjer opravljajo carinske preglede takšnih pošiljk, slednji pa je nujen.

  Če si Ljubljančan, greš na Mestni log 81 in tam opraviš vse brez nepotrebnega vlaganja pošiljk eno v drugo in njih pošiljanja.

  Med carinskim pregledom se v obeh primerih opravi preverjanje skladnosti carinske deklaracije z vsebino, ki se pošilja na Kitajsko; ujemanje vrste blaga, trgovskega naziva, modela, serijske številke, ipd. Ko se paket vrne, svoj prav dokazuješ s potrjenim CN23 obrazcem, ki si ga pridobil po carinskem pregledu.

 • Jernej, jaz sem zadnjo pošiljko poslal kot priporočeno pismo in izpolnil 2x CN23 obrazec. Enega zalepil na paket, drugega mi je uslužbenka pošte potrjenega vrnila. Na oba je sama ročno dopisala “Zavezano carinskemu pregledu” in to je bilo to. S carine mi niso javili ničesar o tem, da bi tako pošiljko pred pošiljanjem pregledali (ko sem poslal kot paket, sem naslednji dan dobil obvestilo – prinesel poštar, da je bila pošiljka pregledana na carini).
  Ko je bil paket vrnjen s Kitajske in zaustavljen na carini, sem jim enostavno posredoval tisti CN23 obrazec, dodatno pa so zahtevali še številko za sledenje originalnega paketa (ko sem prvič dobil robo, ki sem jo kasneje vračal na Kitajsko in sem zanjo plačal carino) in še to zgleda samo zaradi tega, ker je bil prvič telefon poslan na drugačen naslov, kot takrat, ko so mi ga popravljenega vrnili.

 • Robert,

  skratka na FURS-u nimajo pojma, ker to kar si ti napisal je popolnoma skladno z navodili Carinske pošte, ki si jih navedel v prispevku (VRAČILO BLAGA, ZAMENJAVA BLAGA). Ne razumem, zakaj mi je, citiram, “višji fin. svetovalec inšp. specialist” naročil zadevo izpeljati po postopku zgoraj.

  Kako pa si izpolnil CN23 obrazca? Izdatno ali ohlapno? Si navedel tisto Tarifno številko HS in izvor blaga? Kaj pa vrednost vsebine in poštnine?

 • Ja, s tem si pomagal marsikomu. Da garancija deluje sem se prepričal tudi sam. Na spletni strani http://www.lightinthebox.com/ sem lani decembra naročil telefon v vrednosti nekaj manj kot 200€ (znamke in modela tukaj ne bom napisal, ker ni pomembna, pa da ne bo izpadlo kot reklama). Pri nakupu sem nekaj malega doplačal kot garancijo za primer vračila davka, izgube ali poškodbe. Ko je bilo blago odposlano sem dobil tudi sledilno številko. Po mesecu dni čakanja in spremljanja pošiljke sem ugotovil, da je pošiljka zašla v Sierra Leone namesto v Slovenijo. O vsem tem sem obvestil prodajalca ter zahteval denar nazaj. V enem tednu so mi brez kakršnikoli zapletov vrnili ves denar nazaj na Pay Pal. Zanimivo pa je tudi to, da se je po vrnjenem denarju čez dober mesec telefon vendar le našel ter po dveh mesecih in pol prispel na moj naslov. Jasno, da sem pri prevzemu moral za telefon plačati DDV in še ostale stroške cca 50€, ki bi jih dobil povrnjene, če mi ne bi denarja vrnili že prej. Skratka, vse pohvale za korekten odnos.

 • No, bom še jaz svojo izkušnjo na Pošti opisal.

  Sem šel na tisto osrednjo v Mariboru, kjer je tudi sedež. Ko sem na prvem šalterju uslužbenki povedal, da potrebujem dva CN23 obrazca, mi je najprej hotela podtakniti zelena CN22. Ko sem razložil, da ta nista prava, je kljub prijaznemu prigovarjanju, da “mi ponavadi te dajemo” šla iskat po policah, ampak ni našla. Šele drugi uslužbenec, ki ga je prosila, je, na njeno presenečenje, obrazca našel namesto nje.

  Z izpolnjenimi obrazci sem šel na drug šalter, kjer sem bil kakšnih deset minut. Druga uslužbenka je namreč tudi prvič videla CN23 in ni bila prepričana kako se potrdi. Ko sem omenil nalepko ZAVEZANO CARINSKEMU PREGLEDU je tudi rekla, da še ni nikoli slišala za to, stavka pa se tudi ni upala dopisati nikamor. K sreči naju je odrešil tisti uslužbenec, ki je našel tudi CN23 obrazca. Seveda je rekel, da ve za katero nalepko gre in da jo bodo naknadno nalepili. Pošiljka je šla čez (našo) carino brez večjih problemov. Poštnina je bila 5.22€ (priporočeno mednarodno, <200g).

  Na obrazcih sem v angleščini izpolnil naslednje razdelke: Od, Za, 1 (v skladu z navodili serviserja), 2, 3, 4, 5 (v skladu z navodili serviserja sem navedel vrednost manjšo od 10 USD), 6, 7 (poiskal na netu ustrezno cifro za mobilni telefon), 8, 9, 11 (dopisal, da gre za začasni uvoz za garancijsko popravilo in nato vračilo), in 15.

  Naj povem še, da je potrebno v primeru, da postopek izvaja pravna oseba, urediti papirje za začasni izvoz in jih priložiti. Tisto pa stane ~60€, kar je več kot bi bile carinske dajatve ob vrnitvi pošiljke. Zato je tole primerno samo za fizične osebe. Ni nobenega problema, če vas iz Carine kličejo in jim naknadno poveste, da pošiljate kot fizična oseba (če ste slučajno izpolnili polje, kjer je navedeno podjetje). Tako je bilo vsaj v mojem primeru. Firmo so klicali, čeprav ni bila nikjer navedena telefonska številka.

  Skratka, tisto "uradno" verzijo z vlaganjem pošiljk pozabite.

  Za sledenje pošiljk nasploh priporočam kakšno androidno aplikacijo, kot je TrackChecker Mobile (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.metalsoft.trackchecker_mobile&hl=sl) ali pa njeno desktop različico.

 • Tarifne nisem navedel, točno vsebino (izdelovalca in model telefona), izvor in vrednost blaga pa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja