Kratki stik: Cubot S168

V kratkem stiku bom tokrat predstavil Cubot S168. Zelo poceni telefon, sicer že nekaj časa na trgu, vendar še vedno dovolj zanimiv. Cena telefona se je spustila že smešno nizko – na računu bo na koncu zapisana številka 85 EUR.

Lastnosti telefona ob poplavi novih 64-bitnih procesorjev delujejo malce zastarelo, vendar nezahteven uporabnik na njem ne bo pogrešal praktično ničesar.

5-palčni zaslon z matriko IPS ima ločljivost 960×540 pik. Zaslon je svetel in tudi na soncu precej dobro viden. Zazna lahko le dva hkratna pritiska, kar je dovolj tudi pri večini iger. Presenetilo me je, da kljub za današnje čase nizki ločljivosti, pri običajnem delu tega ni opaziti. Verjetno bo kar res, da smo se pri telefonih s polno HD ločljivostjo ali celo več malce navadili na številke, čeprav človeško oko podrobnosti manjše od 300 pik na palec ne more razločiti.

Za premetavanje ničel in enic v 1GB RAM-a skrbi Mediatekovo vezje MT6582 s štirimi 1.3 GHz hitrimi jedri. Za podatke je na voljo 8 GB notranjega spomina.

Izdelava telefona me je glede na ceno pozitivno presenetila. Telefon je izdelan v celoti iz plastike, vendar je ta zelo kvalitetna. Nikjer ničesar ne odstopa ali škripa. Lahko rečem, da je izdelava vsaj na nivoju Xiaomija Redmi 1S, če ne boljša.

Na telefonu je nameščen goli Android 4.4.2, brez kakšnih večjih posegov. Slovenščine na žalost ne obvlada. Notranji pomnilnik ni razdeljen na dve particiji in ga tako lahko uporabite povsem po svojih potrebah.

Uporabniški vmesnik deluje tekoče. Kakšnega večjega čakanja ni bilo opaziti, čeprav se recimo kamera zaganja dlje časa od recimo kamere na telefonu iNew V3 plus. Presenetilo me je, da tudi tako zahtevna igra, kot je Asphalt 8 deluje čisto normalno.

Za ljubitelje številk še rezultati sintetičnih meritev:

  • Antutu 18739
  • Quadrant 3366
  • Geekbench 3 Single Core 348
  • Geekbench 3 Multi Core 1142
  • Vellamo Metal 800
  • Vellamo Multicore 1183
  • Vellamo Chrome Browser 1732
  • 3DMark IceStorm 2123
  • PCMark Work Performance 2087

Sprejem signala v ničemer bistveno ne odstopa od ostalih telefonov, ki sem jih uporabljal. Pri telefoniranju ni opaziti kakšnih motenj ali prekinjanja, mikrofon in slušalka sta čisto spodobna.

Sprejem WiFi signala prav tako deluje dobro. Celo GPS, ki je pri vgrajenem Mediatekovem vezju na precej slabem glasu, deluje povsem uporabno. Če sem se malce približal oknu, je GPS uspel zakleniti celo znotraj stanovanja.

Kapaciteta baterije je pod povprečjem, saj meri le 1700 MAh. V praksi pa se povsem spodobno kosa s strojno opremo in brez težav telefon obdrži pri življenju cel dan, oziroma okrog 3 in pol ure prižganega zaslona.

Kljub nizki ceni telefon podpira tudi nekaj bonbončkov, ki jih na telefonih tega cenovnega ranga ne bi pričakovali, recimo Wake Gestures (zagon aplikacij ob ugasnjenem zaslonu) ali Screen Cast. Omogoča tudi enoročno uporabo telefona – tipke telefona preseli ob rob, tako da so dosegljive samo s palcem.

Telefonu, ki ga z vsemi dajatvami in poštnino vred dobite že za 85 EUR v resnici ni očitati skoraj ničesar. Za nezahtevnega uporabnika je dovolj hiter, pomnilnik je mogoče razširiti s spominsko kartico, glede sprejema nima večjih pomanjkljivosti, zaslon in kamera sta dovolj dobra. Seveda se boste ob nakupu morali sprijazniti s kakšno malenkostjo, največji sta neslovenski Android in manjkajoča opozorilna lučka, tudi neosvetljene tipke znajo koga motiti. To pa je tudi vse.

 

One comment

  • Sem ga imel kakšna 2 tedna, res super telefon glede na ceno (sam sem imel srečo in ga dobil za 33,48€, vključno z poštnino in DDV). Kar me je res presenetilo je, kako naglas gre vgrajeni zvočnik, zlahka preglasi tudi brand name telefone za 400+€, sploh ko v mobile uncle tools naviješ speaker do konca na 160. Tudi sicer lepo sede v roko in vsaj kolikor sem ga uporabljal se mi je zdel tudi SW lepo izpiljen. Ekran je čisto ok, sem mislil, da se bo slaba resolucija bolj poznala, pa skoraj ne opaziš razlika napravm 720p. Dobiš tudi 2 screen protectorja (eden že nameščen) + silikonsko zaščito zraven, tako da res, za ta denar je to to.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja