Kratki stik: Doogee X5

Priznam, da sem imel pri nakupu tega telefona precej mešane občutke. Telefon s poštnino in vsemi dajatvami vred za okrog 75 eurov? S povsem solidnimi lastnostmi? Malce sem bil skeptičen tudi do Mediatekovega vezja MT6580, ki pa je na koncu proti pričakovanjem zelo solidno opravilo test.

Doogee X5 Galicia je telefon, namenjen manj zahtevnim uporabnikom. Večina zahtevnejših iger bo zanj preveliko breme (čeprav Asphalt 8 pri srednji kakovosti čisto normalno deluje brez kakšnega zatikanja), za vsakdanja opravila – telefoniranje, sporočila, fotografiranje, elektronska pošta, Facebook, Snapchat, Whatsapp, Pinterest, Viber, internet, streljanje ptičev in zlaganje bombonov pa povsem zadostuje.

Telefon prihaja v majhni črni embalaži, ki se odpira na najmanjši stranici. Oblikovno telefon ni noben presežek – precej oglat a ne predebel. Sprednjo stran v celoti prekriva steklen pokrov obrobljen s plastičnim okvirjem, ves ostali del telefona je prekrit s plastičnim pokrovom, prevlečenim z gumo in prijetnim na otip, vendar precej dovzetnim za prstne odtise. Gumbi so nameščeni na desni strani, zvoćnik na spodnjem robu, USB in priključek za slušalke pa na zgornjem. Izdelava je čisto spodobna.

Prva stvar, ki je daleč nad pričakovanji za ta cenovni razred, je zaslon – 5 palčni IPS z ločljivostjo 1280 x 720 pik postreže z zelo dobro sliko, prav tako je odlična odzivnost zaslona. V svojem cenovnem razredu verjetno daleč najboljši zaslon, prekosi tudi številne precej dražje modele! Tipke pod zaslonom sicer niso osvetljene, vendar se hitro navadimo na “slepo” tipkanje. Pri delu je hitro opaziti, da omenjeni 4-jedrni Mediatek MT6580 s frekvenco 1.5 GHz več kot solidno opravlja svojo nalogo in se lahko povsem enakovredno kosa s precej bolj razširjenim 64-bitnim vezjem Mediatek MT6735. To potrdi tudi Antutu test, ki telefonu nameri malenkost pod 20000. Uporabniški vmesnik tako deluje tekoče, le preklapljanje med aplikacijami zna trajati nekoliko dlje, kot smo vajeni pri hitrejših telefonih. Doogee je pač malce šparal na količini vgrajenega spomina, telefon namreč premore “le” 1 GB RAM-a in 8 GB vgrajenega spomina, ki pa ga lahko razširimo s SD kartico. Vgrajeni spomin – pohvalno – ni razdeljen na več razdelkov.

Na telefonu je nameščen slovenski Android 5.1, ki mu je Doogee povsem po nepotrebnem zamenjal privzete ikone. Podprte so tudi geste pri ugasnjenem zaslonu (off-screen gestures) – v nastavitvah jih najdemo neprevedene pod Gesture Unlock in pod System Gesture. Možne pa so vse od osnovnih, kot so dvojni klik po zaslonu za prebujanje telefona, poteg navzgor za odklep,… do razširjenih, ki jim lahko priredimo funkcije po želji. Možno je še utišanje zvonjenja telefona, če ga obrnemo z ekranom navzdol, odgovor na klic s tresenjem telefona ter utišanje zunanjega zvočnika, če telefon prislonimo k ušesu. Če želite v družbi izpasti čudno, pa vam telefon omogoča celo mahanje prek ekranom za premikanje med fotografijami ali skladbami.

Kot skoraj vsi kitajci tudi Doogee X5 podpira hkratno uporabo dveh SIM kartic, vendar le do hitrosti 3G. Sprejem signala je nad pričakovanji, za WiFi povezavo lahko celo rečem, da je odlična. Na seznamu najdenih omrežij se tako znajdejo tudi taka, ki sta jih doslej ulovila le še Elephone Trunk in Elephone M1. Novejših 5 GHz povezav sicer ne podpira, ampak mu to ne štejem posebej v minus. Krajši test GPS povezave pokaže, da ne deli težav nekaterih 32-bitnih Mediatekov, ki so za zaklepanje potrebovali včasih tudi debelo minuto. Doogee je že prvič uspel signal zakleniti po nekaj sekundah celo v stanovanju ob oknu! Tudi povezava preko Bluetootha, testirano z nekaj telefoni, je bila uspešna. Ne boste pa na telefonu našli za Mediatek značilnega HotKnot-a.

Vgrajeni fotoaparat zajema fotografije s 5 milijonov pik zadaj in dvema spredaj. To se sicer ne sliši pretirano veliko, glede na ceno pa je jasno, da so nekje morali oklestiti karakteristike telefona. Za nezahtevno uporabo in selfije dovolj, v dobrih svetlobnih pogojih naredi celo spodobne fotografije. Se pa na fotografijah opazi zrnatost.

Od tipal so vsebovana le najnujnejša – pospeškometer, svetlomer in merilec bližine, čeprav Sensor Box napačno prikazuje tudi prisotnost senzorja za orientacijo, žiroskopa in senzorja magnetnega polja. Manjka tudi opozorilna lučka.

Zunanji zvočnik je dovolj glasen in dobro opravlja svojo funkcijo, čeprav je recimo Elephone M1 še precej glasnejši. Pohvalno iz za ta cenovni razred sploh prvič videno je, da je vgrajen na spodnjem robu in ne na zadnjem pokrovu, kot smo vajeni pri cenejših modelih. Odložen telefon tako ne duši zvoka.

Baterija s kapaciteto 2200 mAh brez težav obdrži telefon pri življenju cel dan.

Če iščete zelo poceni telefon ter igre in hitra podatkovna povezava za vas niso najpomembnejša stvar, je Doogee X5 vsekakor ena boljših izbir ta hip.

DODATEK:

Telefon je na voljo tudi na Mimovrste za 81 eurov. Testiranega pri meni lahko dobite za 60 eurov, črne barve, še z zaščitno folijo na ekranu.

One comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja