Kratki stik: Elephone Trunk

Elephone je znan po tem, da nove modele telefonov najavlja in tudi izdeluje izredno hitro. Med posameznimi modeli tako včasih ni niti mesec premora. Čeprav se še vedno dobro prodajajo modeli iz prejšnje serije, recimo P6000 in P6000 Pro, so se že pripravili na prihod novega leta s celo plejado novih modelov. Elephone P8000 in Vowney, poslovna modela Elephone M1 in M2, glamurozna Elephone S2 in S2 plus, govori se že tudi o Elephone S1 in S1 plus s kvalitetnim ohišjem in ceno pod 70 USD ter ne nazadnje cenovno ugoden Elephone Trunk so trenutno njihovi najbolj vroči modeli.

Tokrat bom na kratko predstavili prav slednjega.

Elephone si je v preteklosti pridobil ugled z nekaj uspešnimi modeli – med katerimi so pozitivno najbolj izstopali Elephone G6, P5000 in P6000, “uspel” pa mu je tudi model P7000, ki se kljub odličnim lastnostim v praksi ni najbolje izkazal.

Elephone Trunk je glede na prvi vtis odličen telefon. Sploh, če zraven pomislimo še na ceno, ki z dajatvami vred znaša okrog 130 EUR. Čeprav je pokrov tudi ob straneh v celoti iz plastike, je ta prijetna na otip in po kakovosti ne zaostaja recimo za Xiaomi Redmi 2. Prednost takega pokrova je tudi enostavna zamenjava in Elephone že za 4 EUR ponuja kar nekaj nadomestnih barv. Videz z osvetljenostjo gumbov in kamero precej spominja na model P6000 in na ZTE-jevo Nubio Z5S. Že za model P6000 sem povedal, da odlično sede v roko in enako lahko rečem tudi za Trunk.

Zaslon je 5-palčen z ločljivostjo 720 x 1280 pik. Glede kakovosti ne bi izgubljal besed, saj so kitajski izdelovalci pri zaslonih že nekaj časa nazaj ujeli kakovost in za isto ceno ponujajo precej več od ne-kitajskih.

Ljubitelji golega Androida se bodo znašli kot doma, saj telefon poganja nespremenjeni Android 5.1.1. Žal ne pozna slovenščine, kar bi lahko bilo za nekatere uporabnike moteče. Vmesnik telefona deluje povsem tekoče, zagon in preklapljanje aplikacij mu ne delata težav, k čemur pripomore tudi 2 GB sistemskega pomnilnika. Strojno zahtevne igre ga bodo verjetno spravile na kolena, a mu Angry Birds, Subway Surfers in tudi Asphalt 8 ne povzročajo nobenih težav. Pomnilnik telefona ni razdeljen na več razdelkov, tako pri nameščanju aplikacij ni bojazni, da bi nas pričakalo nadležno opozorilo o “premalo pomnilnika”. Elephone se za razliko od nekaterih izdelovalcev (v mislih imam recimo ZTE ali Lenovo) ni trudil z nameščanjem nepotrebnih kitajskih aplikacij. Pohvalno.

Povezave od WiFi in Bluetooth preko GPS do 2G, 3G in 4G delujejo zelo dobro, podprte pa so tudi vse naše mobilne frekvence. Sprejem WiFi in GPS signala sta fantastična. Prvi ujame tudi omrežja, za katera doslej sploh nisem vedel, da obstajajo v moji bližini in jih doslej ni ujel nobeden drug telefon. Pohvalno je tudi, da je Trunk eden redkih kitajskih telefonov, pri katerem ni potrebno posebej nastavljati dostopnih točk, ampak je po vstavitvi SIM kartice (Mobitel) sam nastavil vse potrebno.

Pozitivno preseneti tudi kamera, ki je za ta cenovni razred odlična in lepo prikaže, da večje število pik ne prinese nujno tudi boljših fotografij. Sploh v slabših svetlobnih pogojih, kjer kamere tega cenovnega razreda praviloma odpovejo, Trunk še vedno naredi uporabne fotografije. Čudežev pa vendarle ne pričakujte. Elephone je dobri kameri namenil tudi dobro aplikacijo z veliko naprednimi nastavitvami, kjer poleg običajnih možnosti, kot so izbira scenskih načinov, ostrine, kontrasta, zasičenosti, kompenzacije osvetlitve, izravnave beline in drugih ne manjkajo niti prikaz histograma v živo med zajemom fotografije, izbira fokusa na predogledu fotografije ter izbira načina merjenja osvetlitve.

Tudi nad kakovostjo zvoka nimam večjih pripomb, zvok preko slušalk pa je odličen.

Baterija kljub skromni kapaciteti zmore obdržati telefon pri življenju med 4 in pol do 5 ur aktivne uporabe (screen on time), kar bi moralo biti več kot dovolj za cel dan uporabe, za manj intenzivne uporabnike tudi dva ali več dni.

Elephone je z modelom Trunk prijetno presenetil. Gre za izdelovalčev prvi telefon s Qualcomm-ovim vezjem. Po zunanjosti podoben modelu P6000, odpravlja pa njegovo največjo hibo – slabo kamero. Telefon pravzaprav nima nobenih večjih slabosti in če vas plastična zunanjost ne moti ter iščete nekaj v tem cenovnem rangu, ga vsekakor vključite v ožji izbor.

Več na uradni strani proizvajalca.

Lastnosti

 • Dimenzije: 142.5*71.6*8.9mm
 • Teža: 138g (z baterijo)
 • Zaslon: 5-palčni IPS, ločljivost 720×1280 pik
 • SoC: Snapdragon 410 MSM8916
 • CPU: ARM Cortex A7, 1.2GHz 4 jedra
 • RAM: 2 GB
 • Notranji pomnilnik: 16 GB (podpora micro SD)
 • Kamera: zadaj 8 milijonov pik – Samsung tipalo, spredaj 2 milijona pik
 • Dual SIM
 • 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
 • 3G: WCDMA 850/900/2100MHz
 • 4G: FDD-LTE 800/1800/2100/2600MHz
 • Baterija: 2100 mAh
 • OS: Android 5.1
 • Cena: 109 EUR + dajatve

2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja