Test: Umi Iron Pro

Oblika in izdelava

Ko sem telefon vzel v roke, me je presenetila njegova teža. Po občutku se mi je zdel precej lahek in enako se je zdelo kolegom. Ker je telefon v celoti iz stekla ter magnezijeve zlitine in tudi po zapisanih lastnostih teža ne odstopa bistveno od konkurence, sem po dolgem času spet vzel v roke tehtnico, ki je pokazala, da se vsi po vrsti motimo. Pokazala je namreč 148 gramov, natanko toliko je navedenih tudi v lastnostih telefona. Očitno daje tak vtis oblika telefona ter material iz katerega je izdelan. Brez zadržkov pa lahko povem, da telefon odlično sede v roko.

Umi Iron Pro je izboljšana verzija osnovnega modela Umi Iron. V resnici izboljšave niso tako velike, kot nakazuje oznaka Pro – drobovje in oblika telefona sta namreč ostali enaki osnovnemu modelu. Umi je v Pro model dodal bralnik prstnih odtisov in spremenil USB vmesnik v novejši USB-C, tak kot ga najdemo recimo tudi na najnovejšem Huaweijevem Nexusu 6P. Medtem, ko je bil k osnovnemu modelu priložen eleganten ploščat in v “polža” zavit USB kabel, so se pri Pro verziji vrnili k navadnemu okroglemu. Sama embalaža pa ostaja povsem enaka.

PICT0029.JPG

Telefon je sestavljen iz več kovinskih delov, zadnji pokrov je v sredini nekoliko izbočen in se nadaljuje v levo in desno stranico, kjer je privit z vijaki, robovi telefona pa so posneti in spolirani. Zanimiva rešitev, ki tudi oblikovno deluje všečno. Vogali telefona so precej zaobljeni. Umi se je z zadnjo stranico in zaobljenimi robovi očitno zgledoval po HTC-ju, vendar telefon po obliki še najbolj spominja ne LeTV 1S X500, čeprav ima slednji manj izbočeno zadnjo stran. Zaradi svoje zaobljene oblike telefon lepo sede v roko. Odločitev, da bosta zgornja in spodnja stranica telefona iz plastike se mi s stališča oblikovanja zdi pravilna, saj se je izdelovalec s tem izognil plastičnim režam v robovih telefona, ki pri mnogih kovinskih telefonih pokvarijo vtis. Je pa taka rešitev verjetno manj vzdržljiva od povsem kovinskih robov. Izdelava telefona je dobra, čeprav se občutijo reže med različnimi deli telefona.

Sprednja stran telefona je pri ugasnjenem zaslonu povsem črna in robov zaslona ni opaziti. Nad zaslonom se poleg slušalke in senzorja bližine nahajata še kamera in LED bliskavica. Pod zaslonom bomo zaman iskali tipke, saj se je Umi tokrat v skladu z zadnjimi smernicami odločil za programske na zaslonu. Kolegom pri reviji Monitor bo omenjena rešitev verjetno všeč, sam pa imam raje namenske tipke pod zaslonom. Kakorkoli že, po kratkem privajanju se da živeti tudi s tem. Je pa zato namesto tipk tam svoje mesto našla velika in lepo oblikovana tribarvna opozorilna lučka, imenovana Skyline. Vsekakor ena lepših opozorilnih lučk na telefonih, a mogoče bo koga motila postavitev na spodnjem robu.

PICT0031.JPG

Programske tipke na zaslonu

6.jpg

Skyline opozorilna lučka

Na levi (za nekatere napačni) strani telefona se nahajajo tipke za vklop in nastavljanje glasnosti telefona. Pri manjših telefonih imam tipke raje na desni strani, saj jih uporabljam z eno roko. Ker pa gre tu za 5.5 palčni telefon, ki jih velika večina uporablja z obema rokama, se mi zdi postavitev na levem robu povsem logična. Telefon namreč držim v levi roki – tipke so točno pod palcem, uporabljam pa ga z desno roko.

Na desnem robu se nahaja le vmesnik za kartice. V telefon lahko hkrati vtaknemo ali dve SIM kartici (obe velikosti nano, tako da se pripravite na eventualno zamenjavo SIM kartice, če še vedno uporabljate micro ali celo standardno velikost!), ali eno SIM kartico in SD kartico, ne pa tudi vseh treh hkrati. To je bilo do pred nekaj mesci še povsem normalno, smo pa zadnje čase videli rešitve, ki podpirajo uporabo dveh SIM kartic in SD kartice hkrati.

Na spodnjem robu se nahaja mikrofon, zraven njega pa novejši USB-C vmesnik. Prednost slednjega je, da nam sedaj končno več ni treba paziti, v katero smer mora biti obrnjen priključek. Njegova edina slabost vam bo jasna takoj, ko boste v službi ugotovili, da ste kabel pozabili doma, nobeden od sodelavcev pa (še) nima telefona z enakim vmesnikom.

Na spodnjem robu najdemo le običajen vmesnik za slušalke.

Iz levega zgornjega kota zadnje strani štrli s srebrnim kovinskim obročem obrobljena ena najmanjših kamer, kar sem jih zadnje čase videl na telefonih, takoj ob njej pa je nameščena dvojna LED bliskavica. Vse skupaj je postavljeno na delu, ki je zaradi sprejema izdelan iz plastike. Nekoliko niže prav tako v srebrnem okvirju najdemo bralnik prstnih odtisov, čisto spodaj v drugem plastičnem delu telefona pa še zvočnik.

PICT0037.JPG PICT0035.JPG PICT0034.JPG PICT0033.JPG PICT0032.JPG

Primerjava Umi Iron Pro, Elephone M1, Elephone M2 in Elephone P7000 – razlike v velikosti med telefoni niso velike.

PICT0038.JPG PICT0041.JPG PICT0040.JPG

One comment

  • Viljem Toškan

    Po desetih dnevih uporabe, lahko recem, da sem zelo zadovoljem. Dela vse tako kot si opisal, hitro in tekoče. Velik ekran s odlicno sliko. Slike in video bp. Prenos 4g, ki kar leti. Prehod med aplikacijami v trenutku. Nad čitalecem prstnih odtisov sem se navdyšil. Mogoce sem pristranski, ker sem imel prej en starejsi lowcost model LG-ja. Ampak vseeno, za ta denar je spica. Manjsa pripomba je le na kvaliteto zvoka med telefonskimi klici, kar obcutijo sogovorniki. Na forumih in Youtube je nekaj debat glede tega problema z mikrofonom.

    Viljem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja