Test: Umi Iron Pro

Programska oprema

Android pa telefonu je skoraj povsem nespremenjen, tak kot si ga je zamislil Google. Izdelovalec je le malenkostno spremenil nekatere ikone, najbolj očitno je to vidno pri aplikaciji Fotoaparat ter gumbu za dostop do predalnika za aplikacije, na katerem je prikazan Umijev logotip. Na telefonu je že bil nameščen korenski dostop, med jeziki najdemo tudi slovenščino. O kitajščini ni nikjer ne duha ne sluha. Posebej zanimivo za kitajskega izdelovalca je, da je edina izdelovalčeva aplikacija, ki jo namesti na telefon – U Health brezhibno prevedena v slovenščino. Gre sicer za aplikacijo, ki vam preko (sprednje!) kamere izmeri srčni utrip in stopnjo stresa.

Umi je eden redkih izdelovalcev, ki vas ne straši s tem, da vam ob namestitvi drugačne strojne programske opreme (ROM) preneha veljati garancija. Nasprotno, k nameščanju vas celo vzpodbujajo. Na računalnik si tako lahko naložite namensko aplikacijo RootJoy, s pomočjo katere je namestitev otročje lahka. Po povezavi telefona z računalnikom aplikacija sama poišče strojno programsko opremo za vaš telefon (podprti so praktično vsi Umijevi telefoni) in vam omogoča njeno namestitev. Vsekakor mnogo lažje, kot nameščanje preko raznih Recovery menijev.

Poleg nameščanja strojne programske opreme aplikacija omogoča tudi varnostno kopiranje (in restavriranje) telefona, nameščanje aplikacij, prenos datotek iz in na telefon ter urejanje imenika.

Uporabniški vmesnik aplikacije je res lepo izdelan, hkrati pa je aplikacija do uporabnika zelo prijazna. Nikjer ne zahteva nobenega nepotrebnega klikanja. Že ob zagonu preveri nastavitve telefona in v kolikor niso povsem ustrezne (potreben je vklop Možnosti za razvijalce in omogočiti Odpravljanje težav s povezavo USB), nam lepo s slikami razloži vse potrebne korake. Ko enkrat vključimo potrebne nastavitve, aplikacija to sama ugotovi in samodejno nadaljuje z zagonom. Podobnih primerov pa je še več.

Umi RootJoy

Umi je začel slediti smernicam velikih izdelovalcev z vpeljavo programskih gumbov. Iron Pro je tako naslednji v seriji Umijevih telefonov, na katerem pod zaslonom ne bomo našli fizičnih na dotik občutljivih tipk, ampak so le te “zarisane” kar na zaslonu in so vidne tudi na vseh posnetkih zaslona. Na začetku malce moteče, po nekaj dnevih pa sem se privadil tudi na tak način dela.

V nastavitvah telefona sem žal pogrešal povezavo HotKnot, čeprav jo strojna oprema podpira. Prav tako nikjer ni mogoče nastaviti prikaza napolnjenosti baterije v odstotkih in je za to potrebno poseči po kateri od namenskih aplikacij.

Kar se tiče varnosti, je telefon dobro opremljen. Poleg aplikacije za upravljanje dostopa (App permission managenent) do sistemskih virov nam za odklepanje telefona ponuja kar tri napredne načine – bralnik prstnih odtisov, odklepanje s prepoznavo oči ter glasovno odklepanje.

Screenshot_2016-01-21-11-34-08.png

Napredne možnosti odklepanja telefona

Zadnja dva načina sta znana že iz ne-Projevske verzije telefona in imata določene pomanjkljivosti. Prepoznava oči vzame preveč časa, čeprav deluje brezhibno tako v slabših svetlobnih pogojih, kot pri uporabnikih, ki uporabljajo očala ali leče. To sicer ni graja telefona, ampak samega postopka. Težko me je namreč prepričati, da moram za odklepanje telefona najprej prižgati zaslon in nato buljiti v ekran na točno določeni razdalji. Podobno lahko povem za glasovno odklepanje, ki ima povrhu vsega še eno neprijetno napako, saj si ne zapomni posnetega ključa, ko enkrat spremenimo način zaklepanja, ampak moramo naslednjič ponovno posneti ključ za odklepanje. Nerodno. tudi za glasovno odklepanje je predhodno potrebno prižiganje zaslona.

Odklepanje telefona preko bralnika prstnih odtisov pa deluje fenomenalno in je svetlobna leta pred opevanim Samsungom S6. Pred odklepanjem ni potrebno prižiganje zaslona, ampak deluje tudi pri ugasnjenem zaslonu in to dobesedno v trenutku. Dovolj je le, da za kakšno desetinko sekunde postavimo prst na bralnik. Med celotnim testom se dobesedno ni zgodilo, da telefon ne bi prepoznal prsta v prvem poskusu. Za razliko od že omenjenega Samsunga pa žal ne omogoča dodatnih bombončkov, kot je recimo uporaba bralnika namesto vpisovanja gesla pri plačevanju preko Paypala.

Seveda bi najraje videli, da bi lahko bili vključeni vsi trije načini odklepanja telefona hkrati, telefon pa bi prepoznal naš prstni odtis, nas prepoznal po očeh ali glasu, odvisno, katero od možnosti bi pač uporabili.

Delovanje posameznih načinov odklepanja si lahko ogledate na spodnjem filmu.

One comment

  • Viljem Toškan

    Po desetih dnevih uporabe, lahko recem, da sem zelo zadovoljem. Dela vse tako kot si opisal, hitro in tekoče. Velik ekran s odlicno sliko. Slike in video bp. Prenos 4g, ki kar leti. Prehod med aplikacijami v trenutku. Nad čitalecem prstnih odtisov sem se navdyšil. Mogoce sem pristranski, ker sem imel prej en starejsi lowcost model LG-ja. Ampak vseeno, za ta denar je spica. Manjsa pripomba je le na kvaliteto zvoka med telefonskimi klici, kar obcutijo sogovorniki. Na forumih in Youtube je nekaj debat glede tega problema z mikrofonom.

    Viljem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja