Zlati Monitor in komentar na Monitorjev test

Na njihovo željo je chinatechtest na test cenejših telefonov do 300 EUR reviji Monitor posodil nekaj svoje “robe”. Dobili so nas nepripravljene, rok je bil kratek in tako so na test romali telefoni, ki so bili pač v tistem času pri roki.

Zlati monitor je med 40 testiranimi telefoni tokrat pripadel kitajskemu telefonu LeTV 1S X500 (dobili so ga še HTC Desire 820, Microsoft Lumia 550 in LG Wine Smart). Celoten test lahko preberete v aprilski številki revije Monitor.

Zlatega monitorja sicer nisem pričakoval a namesto njega bi v Monitorju raje prebral bolj objektiven test. Žal so v Monitorju ostale telefone obdelali precej površno in si privoščili tudi nekaj napak, ki na nekaterih mestih že mejijo na zavajanje. Dobro vem, da je testiranje 40-ih telefonov utrujajoče, ampak komentarji, kot “Gre za skupaj vržene sestavine, ki se med seboj ne razlikujejo preveč,…” in “Da, imena so nepregledna kombinacija besed, dvojnih črk in kombinacija črke in besede” ne povedo o telefonih ničesar in enako bi lahko rekli za vsak telefon, ne le za kitajske.

 

Sledi še nekaj komentarjev na dele besedila, ki so najbolj zavajajoči.

 

Počasnejša in hitrejša jedra

Najprej en krajši uvod o jedrih.

Procesorji (CPU) v telefonih (v bistvu je CPU le en del vezja v telefonu, krajše imenovanega SoC – System on a Chip) imajo že zdavnaj več jeder, jedra pa so seveda lahko različna. Tako večina novejših telefonov uporablja 64-bitna jedra ARM Cortex osme generacije (ARMv8-A – https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_ARMv8-A_cores), ki se delijo naprej na A35, A53, A57 in A72 (obstaja jih še več, pa za to primerjavo niso pomembna). Ob tem velja omeniti še, da so v istem procesorju lahko tudi različna jedra!

Zdaj pa izsek iz opisa kitajskih telefonov:

Omeniti je treba, da imajo vsi počasnejša jedra A53, saj bi uporaba dražjih in zmogljivejših A57 dvignila cenovno postavko.“, nato še enkrat pri opisu LeTV: “Izstopal je LeTV 1S, ki je z višjo frekvenco sicer počasnejših jeder A53 dostavil zelo spodobno izkušnjo,…”.

Ponovno pri Pogledu v laboratorij: “Na ta račun skušajo priti na lestvicah višje kitajski telefoni, ki se hvalijo z osmimi jedri. To so seveda počasna jedra, ki ob enojedrnih operacijah (te predstavljajo večino dela, ki ga opravlja telefon) vedno izgubijo. Osem jeder med naštetimi specifikacijami ne pomeni nič, dokler si ne ogledamo, za katera jedra gre in kako hitra so.”

In še enkrat pri opisu LeTV 1S: “Zaradi višje frekvence je edini kitajec, ki se je pri enojedrnih operacijah na preizkusih znašel bolj pri vrhu lestvice.

Ker so počasnejša jedra omenjena izključno pri kitajskih telefonih in to celo 6-krat (poleg navedkov zgoraj še pri Zopo-ih in Lenovo-ih), dam omenjeno prebrati kolegu in ga vprašam, kakšna jedra imajo ostali testirani telefoni. Odvrne pričakovano: “Ja hitra, ne!”

Eeeeee, napačno! Ampak dokaz, da so nepoznavalce grdo (namenoma?) zavedli.

Torej poglejmo tabelo testiranih telefonov. Ne boste verjeli, ampak prav vsi telefoni na testu imajo enaka “počasnejša” 64-bitna jedra A53! Razen nekaterih, ki imajo še bolj počasna in zastarela 32-bitna A7 iz prejšnje generacije. Edina izjema je Lenovo Vibe X2, ki ima “hitrejša”, a prav tako stara 32-bitna jedra A17! Da imajo kitajci osem takoimenovanih “počasnejših” jeder, pa je verjetno samo boljše, kot štiri povsem ista (a brez oznake “počasnejša”) jedra?

Zanimivo, da so se na Geekbench 3 testu (eno jedro!) ti telefoni kljub “počasnim” jedrom uvrstili na četrto (LeTV 1S), sedmo (Elephone M2 ) in na osmo mesto (Leagoo Elite 1) med 40-erico testiranih telefonov. Celo najpočasnejši kitajec in najcenejši telefon na testu, Holds K3 se uvrsti v prvo polovico in prehiti dva ducata telefonov z “ne-počasnimi” jedri 🙂

In mimogrede – na Geekbench 3 testu (več jeder) je rezultat LeTV 1S prav gotovo napačen, saj telefon doseže rezultat okrog 4500 (in ne samo 2400, kot je tam zapisano) in bi s tem prepričljivo zasedel 1. mesto!

DODATEK:

Iz Monitorja so sporočili, da so pri LeTV-ju res nekaj zašuštrali z rezultati testov. Na ponovljenem merjenju (Geekbench 3 – več jeder) je LeTV dosegel pričakovan rezultat okrog 4700.

 

Izdelava in poceni materiali 

Opis Holds K3, Elephone S2, Elephone M2 in Leagoo Elite 1: “Vsi štirje telefoni so narejeni iz poceni materialov, a vsem uspe ostati nad mejo, ki loči dobro in ceneno narejene telefone. Zasloni so pri vseh vgrajeni malce globlje pod steklo, a je glede na nizko ceno bolj pomembno, da zaslonom ob robovih ne uhaja svetloba. Vsi štirje telefoni ne prepričajo s hitrostjo, predvsem pa niso dosti cenejši kot edini resen konkurent s Kitajskega.”

Opis LeTV 1S: “Narejen je iz dobre kovine in je malce debelejši kot konkurenca,… in na zadnji strani najdemo bralnik prstnih odtisov.

Glede na zapisano sklepam, da avtor pač bolj ceni plastiko od kovine in “goriljega” stekla. Večina konkurence je namreč v celoti izdelana iz plastike! Med kitajci je poleg LeTV tudi ohišje Holds K3 in Elephone M2 iz kovine in pri tem ne gre za navadno ukrivljeno pločevino, ampak za strojno obdelano (CNC) ohišje iz enega kosa (unibody). Leagoo Elite 1 je prav tako izdelan iz kovine, sprednja in zadnja stran telefona pa sta iz Gorilla Glass 3 stekla. Celo Elephone S2 (po izdelavi na testu najslabši kitajec) ima kovinsko ohišje in povsem spodobno plastiko zadaj. Za Elephone M2 in Leagoo Elite upam trditi, da sta izdelana vsaj na nivoju LeTVja in boljše od velike večine testiranih telefonov!

S čim so izmerili, da so zasloni globlje pod steklom, mi ni jasno. Pri vseh gre namreč za zaslone s tehnologijo OGS, kjer je steklo zlepljeno z ekranom. “Globlje postavljenih” zaslonov pri kitajcih že dolgo časa ni več.

LeTV nekoliko debelejši od koga? V debelino namreč meri manj od HTC Desire 820, hkrati je skoraj pol cm krajši in ožji od njega ob enaki velikosti zaslona!

Tudi Holds K3, Elephone M2 in Leagoo Elite 1 imajo bralnik prstnih odtisov.

 

Grde preobleke

“Največja hiba LeTV in drugih je programska oprema. Gre za različne okuse androidnih preoblek, ki oblikovanje kradejo pri iOSu in Androidu. Preobleke so grde, predvsem pa naložene z antivirusi in podobno šaro, ki jo je sicer mogoče odstraniti ali blokirati. LeTV, recimo, na zaslonu za odklep kaže celo oglase. Kljub temu so lep opomnik, da je milina, ki jo dobimo na telefonih Nexus, kjer teče goli Android, neprecenljiva.”

HTC Desire 820: “Vse skupaj žene Android 5.0, ki je oblečen v preobleko Sense. Ta je tako kot Sonyjeva, LGjeva in Samsungova pravi balzam za oči po gledanju v estetske zločine, ki si jih privoščijo kitajski oblikovalci.

LeTV ima res čez Android poveznjeno svojo preobleko EUI, vendar gre po mnenju velike večine testov na spletu za eno boljših preoblek, prav gotovo pa ni skregana z estetiko, čeprav imajo vsake oči svojega malarja. Glede antivirusov in druge nameščene šare na njem pa zapisano drži.

Holds K3 in Elephone M2 imata nameščen goli Android 5.1 – ravno takega, kot si ga je zamislil Google in povsem enak je nameščen tudi na Nexuse; Elephone S2 ima dodan le Elephonov zaganjalnik (v bistvu gre le za drugačen meni za nastavljanje zaganjalnika in odsotnost app traya; ikone, meniji in vse ostalo pa je nespremenjeno). Leagoo ima spremenjen zaganjalnik in polepšan nastavitveni meni, čeprav bi pri njem težko trdil, da gre za neestetsko spremembo.

Videl sem nekatere estetske zločine, ki so si jih privoščili v preteklosti (oz. si jih nekateri še z zamenjavo ikon – recimo Homtom HT6) ne samo kitajci, vendar jih med testiranimi telefoni ne boste našli.

 

Ostalo

Kar nekaj napak se je prikradlo v tabelo pod Leagoo Elite 1. Pravi podatki so:

  • 3 GB RAM in 32 GB ROM (v tabeli 16 GB)
  • 1.3 GHz jedra (v tabeli 1 GHz)
  • 2400 mAh baterija (v tabeli 1400 mAh)

Kar se tiče vtikača in trditve, da “bodo najverjetneje imeli ameriški vtikač za napajalnik.” je v resnici ravno obratno. Skoraj vsi po vrsti imajo evropski vtikač! Redke izjeme, kjer pa prodajalci brezplačno priložijo vmesnik za naš vtikač, so LeTV, Lenovo in Xiaomi, in še to ne pri vseh modelih telefonov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja